Bekkenfysiotherapie

Traint spieren rondom het bekken

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem bij zowel mannen, vrouwen als kinderen. Bekkenbodem klachten kunnen vervelende gevolgen hebben, blijf daarom niet met uw klachten rondlopen.

Klachten

De bekkenbodem is een spier die onderin het bekken ligt. Een spier die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Deze spieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of juist opgehouden kunnen worden. Bekkenbodemspieren hebben ook een functie bij seksualiteit.

Als deze spieren niet goed functioneren, kunnen mensen klachten krijgen zoals pijn in de onderbuik regio, de bekkenbodem of in het gebied van het stuitje of het schaambeen. Ook kan men klachten krijgen in de lage rug of bekken-/heuppijn.

Manuele therapie in Voorschoten

Schaamte

Veel bekkenklachten zijn te verhelpen, maar met sommige klachten is de drempel om naar een zorgverlener te gaan groot. Schaamte is daarbij een belangrijke factor, waardoor men er in de regel ook weinig over hoort, terwijl daar geen enkele reden voor is. Bekkenklachten komen veel meer voor dan u denkt en de bekkenfysiotherapeut is erin gespecialiseerd.

Wat kan de bekkenfysiotherapeut doen?

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Speciale apparatuur kan de activiteit van de bekkenbodemspieren meten, zodat u kunt zien wat u (niet) doet. Verder adviseert deĀ  bekkenfysiotherapeut over houding, de belasting op het bekken, toiletgedrag en eet- en drinkgewoonten of geeft advies over ondersteunende hulpmiddelen.

Een bekkenfysiotherapeut is bevoegd om eventueel na overleg met u een inwendig onderzoek te doen. Ook kunt u bij de bekkenfysiotherapeut terecht met vragen op seksueel gebied.

Ook bij kinderen kunnen problemen optreden als de bekkenbodemspieren te gespannen zijn of niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Klachten kunnen insluipend ontstaan, maar ook na een traumatische ervaring of na een operatie in de buik- of het bekkengebied.

Manuele therapie in Voorschoten

Klachten kunnen zich op vele manieren uiten

Bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • Overactieve blaas, daardoor heel vaak plassen
  • Onder actieve blaas, daardoor heel weinig plassen
  • Dysfunctional Voiding, verkeerd plassen
  • Verstopping in de darmen (obstipatie)
  • Diarree
  • Verminderde eetlust, buikpijn, lusteloosheid
  • Blaasontstekingen
  • Angst om te plassen of te poepen
  • Bedplassen

Ook kunnen problemen ontstaan op het gebied van de seksualiteit (bij oudere kinderen). Deze klachten kunnen van grote invloed zijn op het leven van uw kind. Kinderen, maar ook hun ouders, schamen zich vaak voor deze klachten en durven hier niet over te praten. Onze bekkenfysiotherapeut is ook hierin professioneel geschoold.

Bekkenbodemtherapie valt onder fysiotherapie. Of uw behandeling vergoed wordt is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

Afspraak maken

Om een afspraak te maken bij een fysiotherapiepraktijk heeft u geen verwijsbrief van uw huisarts nodig.