Oedeemtherapie

Wegwerken van abnormale vochtophopingen

Oedeemtherapie

De oedeemtherapeut is gespecialiseerd om u te helpen als de afvoer van vocht verstoord is en u last heeft van vochtophopingen. Extreme vochtophoping kan vervelende gevolgen hebben, blijf daarom niet met uw klachten rondlopen.

Wat is oedeem

Oedeem is een abnormale vochtophoping in het lichaam. Deze vochtophoping geeft aan dat er een verstoord evenwicht is ontstaan tussen de vocht aan- en afvoer en kan overal in het lichaam plaats vinden. Extreme vochtophoping kan leiden tot bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen door spanningstoename, slechter functioneren van spieren en gewrichten of kan leiden tot een vergrote kans op een infectie.

Manuele therapie in Voorschoten

Soorten oedeem

  • Lymfoedeem kan aangeboren zijn (=primaire lymfoedeem), maar is vaker een gevolg van een andere aandoening (=secundaire lymfoedeem). Deze secundaire lymfoedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. De lymfevaten kunnen zijn beschadigt door de bestraling, chemotherapie, een operatie of bijvoorbeeld door een ongeval.
  • Veneus oedeem is een vorm welke voornamelijk in de benen voorkomt en wordt veroorzaakt door zwakte van de vaatwand.
  • Lipoedeem betekent letterlijk “vetzwelling”. Het is een chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft en vaak begint of verergert bij een hormoonwisseling, zoals de puberteit of na een zwangerschap. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet, welke vocht aantrekken onder de huid van heupen en benen. Minder vaak komt het ook voor dat de armen zijn aangedaan. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie. De afwijkende vetverdeling doet zich voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook eenzijdig aan een been of arm kan voordoen.
Manuele therapie in Voorschoten

Wat is oedeemtherapie

De oedeemfysiotherapeut kan het lichaam op verschillende manieren stimuleren om het vocht af te voeren. Bij fysiotherapie de Lindehoeve gebeurt dat volgens de Australische methode. Er wordt direct gestart met het activeren van het diepe lymfesysteem voor het wegwerken van de vochtophoping in het aangedane gebied. De nadruk bij deze behandelvorm ligt vooral op zelfmanagement of zelfredzaamheid. Wij leren u de behandeling zelf toe te passen met speciale drainage-handgrepen, waardoor u het later kunt toepassen op het moment dat het u uitkomt en nodig acht. Verder wordt deze manuele lymfedrainage gecombineerd met oefentherapie, compressie door middel van zwachtels, huidverzorging en/of speciale ademhalingstechnieken.

Door deze combinatie bereiken we in korte tijd een optimaal behandelresultaat. In regel bent u na vier weken in staat om dit optimale resultaat zelf te behouden.

Oedeemtherapie valt onder fysiotherapie. Of uw oedeembehandeling vergoed wordt is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

Afspraak maken

Om een afspraak te maken bij een fysiotherapiepraktijk heeft u geen verwijsbrief van uw huisarts nodig.