Het ontstaan van lymfoedeem

In ons lichaam bestaat er naast een bloedvatenstelsel ook een lymfestelsel. Dit zorgt voor de afvoer van overtollig vloeistof en voor de afweer tegen infecties. Een operatie zoals een okselkliertoilet, kan de werking van het lymfestelsel verstoren en een ophoping van weefselvocht in de arm of hand veroorzaken. Lymfoedeem kan dan het gevolg zijn. Dit veroorzaakt een zwaar en gespannen gevoel in de arm en/of hand.

Vijfenveertig procent van de vrouwen en mannen met borstkanker die een okselkliertoilet in combinatie met bestraling hebben ondergaan, krijgt met deze klachten te maken. Na een borst besparende operatie in combinatie met de schildkwachtlierprocedure treedt bij acht procent van de mensen lymfoedeem op.

Voor meer informatie kunt u kijken op: www.lymfoedeem.nl

 

Behandeling volgens de Australische methode

In onze praktijk “Fysiotherapie de Lindehoeve” behandelen wij lymfoedeem volgens de Australische methode. In tegenstelling tot andere behandelmethoden starten wij met het activeren van het diepe lymfesysteem, gevolgd door het wegwerken van de vochtophoping in het aangedane gebied via dit diepe systeem. Dit zorgt voor een complete activering van het lymfestelsel.

Wij combineren de behandeling van manuele lymfedrainage met oefentherapie, compressie door middel van zwachtels, huidverzorging en een advies van leefregels. Door deze combinatie bereiken we in korte tijd een optimaal behandelresultaat.

De nadruk bij deze behandeling ligt vooral op de zelfredzaamheid. Wij leren u de behandeling zelf toe te passen. U krijgt uitleg over het ontstaan van oedeem en de gevolgen hiervan op langere termijn. Daarnaast leert u specifieke ademhalingstechnieken, drainage-handgrepen en oefeningen om bij uzelf het lymfesysteem te activeren. Thuis kunt u hiermee aan de slag op het moment dat het u uitkomt en wanneer u het nodig acht.

Binnen vier weken is er al sprake van een optimaal behandelresultaat. Wij kunnen lymfoedeem niet voorgoed genezen maar wel adviseren hoe u het zo veel mogelijk kunt voorkomen of beperken. Om het resultaat te behouden en in sommige gevallen zelfs te verbeteren, krijgt u een elastische kous aangemeten.

Meer informatie over de Australische methode kunt u vinden op: www.lymfoedema.org.au


Onze cliënt aan het woord……

Nieuwe oedeemtherapie volgens Australische methode

‘Eerlijk gezegd was ik heel sceptisch toen ik een afspraak maakte bij Fysiotherapie de Lindehoeve voor een behandeling van mijn oedeem’, aldus een openhartige cliënt. ‘Ik heb de afgelopen jaren al zoveel behandelingen voor mijn oedeembenen gehad. Helaas werkte niets en vaak voelde ik mij daarnaast ook slechts een nummer.

Toch wilde ik nog een poging wagen…….

Toen ik bij Wilma Daanen kwam, was ik in eerste instantie niet enthousiast. Wilma beloofde mij dat deze behandeling echter anders zou zijn. Dit verschil merkte ik meteen toen ze echt aan de slag ging. Elk plekje van de huid wordt behandeld. Dat is fysiek hard werken voor Wilma. Zij behandelt je grondig. Daardoor is de behandeling ook pijnlijker, maar dat is eigenlijk heel logisch. Je voelt echt wat ze doet en dat is dus veel effectiever.

Deze nieuwe oedeemtherapie volgens de Australische methode geeft veel verlichting. Het gaat nu een stuk beter. Mijn huid is weer roze in plaats van paars en mijn benen zijn een paar centimeter in omvang geslonken, waardoor ik mijn lievelingslaarzen weer pas! Wel moet ik mijn huid extra goed verzorgen met vaseline en gebruik ik steunkousen. Daarnaast moet je echt zelf actief blijven want de therapie is gericht op self management. De oedeem gaat nooit over, maar door deze therapie helpt het wel de klachten dragelijk te maken.

De behandeling zelf is niet plezierig, ik zou veel liever een kop koffie gaan drinken met Wilma.
Van het resultaat word ik echter wel blij!’